Ajankohtaista

Uutishuone

Turun linnan ravintolapalveluissa arvostetaan historiaa

12.04.2017 | Kuukauden kasvo

Historiaa huokuva Turun linna tarjoaa ainutlaatuiset puitteet myös ravintolapalveluiden toteutukseen. Juhlatilaisuuden ruokatarjoilu ja ohjelma voidaan toteuttaa esimerkiksi keskiaikaisella teemalla. Heinäkuu tuo Turkuun paljon tapahtumia, loppuvuosi juhlitaan 100-vuotiasta Suomea.

Turun linnan historia sai alkunsa 1280-luvulla. Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilaiden linnaleiristä kasvoi vuosisatojen kuluessa jyhkeä harmaakivilinna. Uusi vaihe linnan rakentamisessa alkoi, kun Kustaa Vaasa nimitti poikansa Juhanan Suomen herttuaksi vuonna 1556. Juhana Herttuan aikakaudella rakentuivat linnan ylimmän kerroksen juhlasalit, Kuninkaansali ja Kuningattarensali.

Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan Turun linnan esilinnassa 1600-luvulla. Hallinnollisen tehtävän väistyttyä linnasta tuli vankila ja kruunun varastotila. Vuodesta 1881 lähtien linnassa on toiminut Turun kaupungin historiallinen museo. Vuonna 1941 linna tuhoutui pahoin sota-ajan pommituksessa. Sodan jälkeen alkoi restaurointi, joka saatiin päätökseen 1961. Suurin osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäiseen asuunsa.

Turun linna on yksi kaupungin suosituimpia matkailukohteita. Linnan ravintolapalveluista vastaa Fazer Food Services.

”Turun linna tarjoaa toimintaympäristönä paljon mahdollisuuksia ravintolapalveluille, sillä pystymme ammentamaan linnan ja Suomen historiasta aineksia esimerkiksi ruokatarjoiluun ja juhlien teemoihin. Asiakkailla on jo tietty odotusarvo, kun he saapuvat linnaan. Nämä odotukset pyrimme ravintolapalveluissakin lunastamaan”, ravintolapäällikkö Jouko Nurmi toteaa.

Aamupuurosta arvokkaisiin illallisiin

Turun linnan kahvila-ravintola Juhana Herttua palvelee linnan aukioloaikoina. Arkisin on tarjolla suolaisia ja makeita kahvilatuotteita sekä lounasbuffet. Viikonloppuisin lounasbuffetin korvaa keittolounas.

”Pyrimme kunnioittamaan paikan perinteitä myös ruokatarjoilussa. Arkilounaalla tarjotaan kotiruoka-, keitto- ja kasvisruokavaihtoehto sekä salaattibuffet ja jälkiruoka.  Lohi on suosittua. Se vetää aina väkeä, olipa se tarjolla missä muodossa tahansa”, kertoo keittiömestari Antti Rämö.

Turun linnassa on useita juhlatiloja, kuten Juhana Herttuan ajalta peräisin olevat Kuninkaansali, Kuningattarensali ja Kuningattaren kammari, isojen ikkunoiden valaisema Eteläinen sali sekä hovikatoin varustettu Herrainkellari. Tiloja vuokrataan sekä yritysten että yksityishenkilöiden käyttöön. Suuri Kuninkaansali toimii myös Turun kaupungin edustustilana.

”Järjestämme ruokatarjoiluja aamupuurosta kaupungin arvovieraiden coctailtilaisuuksiin ja edustusillallisiin”, Rämö summaa ravintolapalveluiden monipuolista toimintaa.

Jouko Nurmi kertoo, että yksityishenkilöt järjestävät linnan tiloissa muun muassa kaste- ja ylioppilasjuhlia sekä syntymäpäiviä. Turun linnan kirkkoa käytetään myös vihkikirkkona. Turun yliopisto, Turun kauppakorkeakoulu ja Åbo Akademi hyödyntävät linnaa isojen konferenssien ja kokousten aloitus- ja päätöspaikkana, yritykset järjestävät linnassa esimerkiksi vuosijuhlia.

Teemajuhla herättää historian eloon

Linnassa järjestettäviin juhliin ja tilaisuuksiin halutaan usein valita jokin historiallinen teema. Esimerkiksi keskiajan teemalla toteutetut juhlat ovat suosittuja.

”Teemallisissa juhlissa ja tilaisuuksissa tarjoamme aikakaudelle tyypillistä ruokaa. Perunaa ei keskiajalla vielä tunnettu, mutta tarjolla voi olla vaikkapa pitkään haudutettuja liharuokia, tervasilakkaa ja jälkiruuaksi uuniomenaa”, keittiömestari Rämö kuvailee.

Fazer Food Services tekee teemajuhlien järjestämisessä yhteistyötä ohjelmapalveluja tarjoavan Konfer Oy:n kanssa. Konferin kautta järjestyy teemajuhliin aikakauteen sopivaa ohjelmaa. Keskiaikaisiin juhliin voi saada esimerkiksi linnan vuodin tai trubaduurin viihdyttämään vieraita.

”Historia herää paremmin eloon, kun teemajuhlaan sisältyy myös aikakauden ohjelmaa. Samalla annetaan tietoa ajalle tyypillisistä tavoista, esimerkiksi siitä, miksi illallinen syödään sormin tai ilman haarukkaa”, Nurmi kertoo.

Turun linnasta järjestyy asiakkaille tiloja myös tavalliseen arkeen. Linnan 120-paikkaisen kokoustilan käyttö on Nurmen mukaan kasvussa.

”Tietoisuus siitä, että meillä voi järjestää juhlien lisäksi myös kokouksia, on lisääntymässä. Kokouksiin järjestyy kauttamme kaikki päivän tarjoilut aamukahvista lounaaseen ja iltapäiväkahviin.”

Työturvallisuus korostuu historiallisessa miljöössä

Fazer Food Servicesin ravintolapalveluissa työskentelee Turun linnassa vakituisesti viisi alan ammattilaista. Sesonkiakaan ja isoissa tilaisuuksissa käytetään lisäksi ekstraajia. Nurmen mukaan työntekijöitä yhdistää kiinnostus linnan monivaiheiseen historiaan. Historiallinen työympäristö korostaa ravintolapalveluissakin työturvallisuuden merkitystä. Siihen kiinnitetään Fazer Food Servicesillä erityistä huomiota.

”Portaita ja kivipihaa on paljon. Kärryillä ja hissillä ei pääse joka paikkaan, se tietää enemmän tavaroiden kantamista. Koko henkilökunnan pitää kiireessäkin jatkuvasti muistaa, missä olemme ja miten toimimme. Esimerkiksi sellaisetkin asiat kuin ovien lukitseminen ja kynttilöiden sammuttaminen on näin historiallisessa miljöössä suoritettava vielä tavallistakin huolellisemmin.”

100-vuotiaan Suomen juhlamenuja

Nurmi kertoo, että linnassa odotetaan jo innolla tulevaa kesäkautta, jolloin Turussa on paljon kiinnostavia tapahtumia. Kesä-heinäkuun vaihteen keskiaikaiset markkinat ja heinäkuussa järjestettävä purjelaivatapahtuma Tall Ships Race tuovat kaupunkiin odotetusti paljon matkailijoita. Moni heistä pistäytyy todennäköisesti linnaankin.

Heinäkuun puolivälissä Turun linnan puisto on historiallisten turnajaisten näyttämönä. Tapahtuma järjestetään linnan ympäristössä nyt toista kertaa.

”Odotettavissa on kilpailuineen, hevosineen ja peitsineen iso ja mielenkiintoinen tapahtuma myös meille fazerilaisille. Olemme sopineet, että tapahtumien täyteisen heinäkuun aikaan emme pidä kesälomia”, Nurmi naurahtaa.

Suomi 100 vuotta -juhlavuosi näyttäytyy Turun linnassa erityisesti loppuvuoden mittaan. Esimerkiksi itsenäisyyspäivän aikaan 5.-6. joulukuuta linna puistoineen valaistaan näyttävällä valotaideteoksella. Linnassa pidettäviä juhlatilaisuuksia varten on jo suunniteltu 100-vuotisjuhlamenuja.

Keittiömestari Antti Rämön mukaan menuissa korostuu suomalaisuus.

”Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa tarjoamme pääruokana Mannerheimin lempiruokana tunnettua vorschmackia.”

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 3/17.


Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Mika Okko

Jaa sisältöä: