Ajankohtaista

Uutishuone

Ryhmässä pienikin on isompi

13.03.2019 | Kuukauden kasvo

Yrittäjä Mikael Kekki perusti Ravintolaryhmän, jotta yksittäiset ravintolat voisivat saada käyttöönsä samanlaiset ostoedut kuin ketjuravintoloilla on.

”Olin ajatellut, että minusta ei ikinä tule yrittäjää. Viihdyin palkkatyössä oikein hyvin. Sitten sain hyvän idean ja huomasin, ettei sitä voi toteuttaa, jollen laita yritystä pystyyn.” Näin muistelee porvoolainen Mikael Kekki, jonka ideasta sai vuonna 2016 alkunsa ravintoloille suunnattu palvelu Ravintolaryhmä. 

Ravintolaryhmän idea on yksinkertainen. Se kokoaa yhteen joukon yksittäisiä ravintoloita, jotka pääsevät ryhmään liittyessään hyödyntämään samaa tukun kanssa neuvoteltua ostosopimusta. Ryhmän kokonaisostot ovat vuositasolla niin suuret, että ne mahdollistavat edulliset hinnat ja reilut hyvitteet kaikille ryhmän ravintoloille.

Ravintolaryhmään liittyminen on ravintoloille maksutonta. Yksittäisellä ravintolalla ei ole ostopakkoa eikä minimivelvoitetta ostojen määrässä. Osa ravintoloista keskittää kaikki ostonsa Ravintolaryhmän sopimuksen alle, toiset vain osan. Ostojen pieni määrä ei ole este sopimuksen hyödyntämiselle.

”Varsinkin pienet ravintolat hyötyvät ryhmän kokonaisostojen isosta volyymista. Hinnat ovat tukussa kaikille ryhmän ravintoloille samat. Keskimäärin yhteinen sopimus tuo ravintolalle vuositasolla kymmenen prosenttia säästöä hankintakuluihin. Se kaikki näkyy viivan alla”, Kekki kertoo.

Pitkä kokemus ravintola-alalta

Kekki kertoo pohtineensa pitkään, miksi yksittäiset ravintolat eivät voisi ryhmittyä saadakseen käyttöönsä samanlaiset ostoedut kuin ketjuravintoloilla on. Pohjaa pohdinnoille antoi pitkä työkokemus ravintola-alalla.

Kekki on työskennellyt alalla koko aikuisikänsä muun muassa kokin, vuoropäällikön ja keittiöpäällikön tehtävissä. Erilaiset konseptit ovat tulleet tutuiksi henkilöstöravintoloista fine diningiin. Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Kekki työskenteli nelisen vuotta Antell-Ravintoloiden tuotekehitys- ja ostopäällikkönä.

”Pitkä kenttäkokemus on tuonut ammattitaidon Ravintolaryhmän vetämiseen. Ymmärrän arjen ravintoloissa, tunnen kentän tarpeet ja tiedän, millaisia tuotteita erityyppisiin ravintoloihin tarvitaan”, yrittäjä sanoo.

Ravintolaryhmä on Kekin mukaan uudenlainen toimintatapa ja konsepti, eikä toista vastaavaa ravintola-alalle suunnattua palvelua ainakaan toistaiseksi löydy Suomesta. Omalla alalla innovatiivinen idea on jo saanut myönteistä huomiota. Vuonna 2018 se poiki hänelle ehdokkuuden ravintola-alan PRO-tunnustuspalkinnon saajaksi. Kekki ylsi Innovaatio-sarjassa kolmen finalistin joukkoon.

Hyödyt huomataan

Ravintolaryhmä on parin toimintavuotensa aikana kasvattanut vähitellen tunnettuuttaan. Tällä hetkellä palvelun piirissä on vajaat 20 ravintolaa. Liittymisneuvotteluja käydään Kekin mukaan koko ajan.

”Olen tyytyväinen, jos kuukausittain yksi uusi ravintola liittyy mukaan Ravintolaryhmään. Tavoitteeni on, että viiden vuoden päästä mukana olisi 50-60 ravintolaa. Enemmänkin saa totta kai tulla.”

Kekki on havainnut, että Ravintolaryhmään mukaan lähtevät ravintolat ovat yleensä todella hyvin perillä taloudestaan. Tällaiset ravintolat huomaavat usein parhaiten myös hyödyt, joita ryhmään liittymisestä seuraa. Rahan lisäksi säästyy aikaa ja vaivaa.

”Teen paljon taustatyötä. Neuvottelen ryhmälle valmiiksi ostosopimukset ja hinnat, mutta lisäksi rakennan valmiiksi tuotevalikoimaa erityyppisten ravintoloiden tarpeisiin. Suositusvalikoimasta huolimatta kaikki tukun tuotteet ovat toki jokaisen ravintolan tilattavissa. Ravintolat tilaavat tuotteensa suoraan tukusta, tukku toimittaa ne ravintolaan ja laskuttaa ravintolaa tilauksen mukaan”, Kekki kuvailee toimintaperiaatteita.

Sopimustukkuna Meira Nova

Meira Nova on Ravintolaryhmän sopimustukku. Kekin mukaan yhteistyö on ollut sujuvaa. ”Käyn ravintoloiden puolesta tarvittaessa Meira Novan kanssa neuvotteluja tuotteista, joita olisi hyvä saada tukun valikoimaan. Tähän mennessä mukaan on saatu kaikki tuotteet, joille ryhmän ravintoloissa on ollut tarvetta”, Kekki kiittää.

Ravintolaryhmällä on yhteistyökumppanuuksia myös elintarvikealan yritysten ja muiden ravintola-alan tavarantoimittajien kanssa. Käytännössä se tarkoittaa, että ryhmän ravintolat saavat lisäalennuksia, kun ne tilaavat tukusta kumppaneiden tuotteita. ”Yksittäisillä ravintoloilla on erittäin harvoin vastaavanlaisia sopimuksia”, Kekki mainitsee. 

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 2/19.

Nova-lehti


Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Tero Honkaniemi

Jaa sisältöä: