Ajankohtaista

Uutishuone

Ruokapalveluja suurella sydämellä

03.08.2016 | Kuukauden kasvo

Oululainen Caritas Palvelut Oy tarjoaa sosiaali-, terveys- ja ravintolapalveluja keskellä vanhusten ja vammaisten omaa elämää. Ruokalista täyttää asiakkaiden makutoiveet, sillä ateriahetki on palvelukotien asukkaille päivän kohokohta.  Kun oululaiseen Caritas-Kotiin ruokailemaan saapuva ikäihminen kaipaa juttuseuraa, ravintola Caritaksen henkilökunnalla ei koskaan ole liian kiire istahtaa hetkeksi alas. Kahvikupposen äärelle on hyvä rauhoittua kuuntelemaan, millaisia iloja tai suruja tutulla asiakkaalla on tänään jaettavanaan.

Lähimmäisenrakkaus on vuonna 1998 perustetun Caritas Palvelut Oy:n keskeisimpiä arvoja, jolle koko toiminta pohjaa. Caritaksen noin 500 työntekijälle se tarkoittaa työtapoja, joissa korostuvat huolenpito, myötätunto, halu auttaa, ihmisarvon kunnioitus, tuki ja vastuu. Caritas merkitseekin latinaksi rakkautta.

Caritaksen vanhus- ja vammaispalveluita hyödyntää lähes 30 kuntaa. Laaja palvelutarjonta kattaa muun muassa kotihoito-, kuntoutus- ja ravintolapalvelut. Tavoitteena on mahdollistaa ikääntyneiden ja vammaisten asiakkaiden asuminen kotona mahdollisimman pitkään, olipa koti sitten oma koti, palvelutalossa oleva koti, palvelukoti tai hoivakoti. Tuorein lisäys palvelupalettiin on vuonna 2012 avattu Caritas Lääkäritalo, joka työterveys- ja sairaalapalveluineen palvelee kaikkia Oulun alueen asukkaita.

Caritaksen toiminnan taustalla vaikuttaa Caritas-Säätiö, jonka perustajiin lukeutuu muun muassa Oulun evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä. Säätiön tavoitteena on parantaa vanhusten ja vammaisten hyvinvointia voittoa tavoittelematta. Niinpä iso osa palveluyhtiöiden tuotoista ohjataan yleishyödylliseen toimintaan. Vuonna 2015 Caritakselle myönnettiin Suomalaisen Työn Liiton Yhteiskunnallinen yritys -merkki.

Toiveruuat ruokalistalle

Caritaksen toiminnan sydän on vuonna 2003 avattu Caritas-Koti, jonka ympärille rakentuneessa kylässä asuu noin 500 Caritaksen palveluja hyödyntävää vanhusta ja vammaista. Caritas-Kodin lounasravintola on kyläläisille tärkeä olohuone, josta päivittäin tarjottavan lounaan lisäksi löytyy aina tuttavia ja juttuseuraa.

”Meillä ruokailee päivittäin noin 140-170 asiakasta. Annoksia valmistuu 250-300, sillä ruokaa lähetetään myös palvelukoteihin”, kertoo ateriapalvelupäällikkö Anna-Maija Siikaluoma.

Caritaksella on kaikkiaan kolme ravintolaa, jotka huolehtivat sekä oman lounasravintolan että palvelukotien ruoanvalmistuksesta. Lounasvaihtoehtoja on päivittäin tarjolla 2-3. Ruokalista uudistetaan muutaman kerran vuodessa, ja tärkeän pohjan sille antaa toiveruokakysely, johon sekä Caritaksen asiakkaat että henkilökunta saavat vastata.

”Meille on tärkeää, että ruoka maistuu hyvälle ja tulee varmasti syödyksi, joten kermaa ja rasvaa ei tarpeettomasti vältellä. Suosituimpia ruokiamme ovat muun muassa appelsiinilohi, lohi ja lakkakastike, lihapyörykät, kaalikääryleet sekä liha- ja kalakeitto. Vammaispuolen nuoret asiakkaat toivovat listalle mukaan myös pizzaa ja tex-mexiä.”

Uuden ruokalistan suunnittelu käynnistyy pikapuoliin. Kesäkaudella aterioille tuodaan muun muassa entistä monipuolisemmin kasviksia sekä tuoreita marjoja. Syyssesonki tuo ruokalistalle silakat. Perusruokalistaan antavat vaihtelua vuotuiset juhlapäivät, joita juhlistetaan myös aterioilla. Äitienpäivänä tarjolla oli täytekakkua.

Ruokailu on päivän kohokohta

Siikaluoma kertoo, että palvelukotien asukkaille ruokailut ovat päivän kohokohtia. Ruokahetkiä odotetaan ja niistä nautitaan. Kaikki asukkaat ruokailevat yleensä ruokasalissa, sillä ateriat ovat tärkeitä yhdessäolon hetkiä. Caritaksen henkilökunta auttaa aterian annostelussa, tarvittaessa ruoka voidaan myös paloitella valmiiksi.

Palvelukotien asukkaat saavat Caritaksen valmistamana kaikki päivän ateriat ja välipalat. Jos nälkä yllättää keskellä yötä, yöruokaakin tarjotaan. Kerran viikossa järjestetään toiveruokapäivä, jolloin asukkaat pääsevät itse kokkaamaan keittiön toimittamista raaka-aineista.

Caritaksen lounasravintoloihin asiakkaat saapuvat itsenäisesti oman aikataulunsa mukaan. Vakituiset asiakkaat tunnetaan ja heidän hyvinvoinnistaan huolehditaan.

”Jos tuttu asiakas ei joku päivä saavukaan ruokailemaan, otamme yhteyttä kotipalveluun ja pyydämme varmistamaan, että kaikki on kunnossa”, Siikaluoma sanoo.

Ratkaisuja kaikenlaisiin toiveisiin

Caritaksen ravintolapalveluista huolehtii tällä hetkellä Anna-Maija Siikaluoman lisäksi 12 työntekijää. Siikaluoma on työskennellyt Caritaksessa vuodesta 2003 lähtien. Hän tuli taloon käynnistämään Caritaksen ravintolatoimintaa uutuuttaan hohtavaan Caritas-Kotiin. Samalla alkoi pitkäaikainen yhteistyö Meira Novan kanssa.

”Uuteen ravintolaan tarvittiin parin päivän varoitusajalla kaikki mahdolliset elintarvikkeet. Meira Novalla tiukkaa aikataulua ei säikähdetty, vaan toimitus onnistui hyvin. Olemme olleet yhteistyöhön tyytyväisiä vuosien mittaan”, Siikaluoma kiittelee.

Siikaluoman mukaan ruokapalvelualan ammattilaiset viihtyvät Caritaksessa hyvin. Vaihtuvuus on vähäistä, sillä henkilökunta on motivoitunutta ja arvostaa työtään. Ruokaa tehdään paljon alusta alkaen itse, ja oman käden jälki näkyy ja maistuu annoksissa. Kesällä Caritas-Kotiin avataan kahvila, johon palkataan uusia työntekijöitä.

”Asiakas on meille tärkeä. Haluamme, että hän saa parasta palvelua kaikissa mahdollisissa asioissa. Pyrimme löytämään ratkaisun kaikenlaisiin toiveisiin, emme yleensä koskaan sano toiveille ei”, Siikaluoma kuvailee.

Hyvä esimerkki tästä on suuleikkauksessa käynyt asiakas, joka ilmoitti, ettei pääse vähään aikaan tuttuun ravintolaan ruokailemaan. Caritaksessa mietittiin ratkaisua hetken verran ja tarjouduttiin valmistamaan soseutettua ruokaa. Näin asiakkaalla oli leikkauksesta huolimatta edelleen mahdollisuus jatkaa normaalia arkeaan.

”Joissakin tilanteissa voimme väliaikaisesti toimittaa ateriat myös asiakkaalle kotiin, vaikka kotiateriapalvelu ei toimintaamme varsinaisesti kuulukaan”, Siikaluoma täydentää.

Vapaaehtoisuuden voima

Vakituisen henkilökunnan lisäksi Caritaksen asukkaista ja asiakkaista huolehtii iso joukko vapaaehtoisia. Vapaaehtoinen kaveri voi esimerkiksi avustaa vammaista retkillä tai toimia ikäihmisen ulkoiluapuna. Joka viikko järjestetään monenlaista toimintaa, joka pyörii pääosin vapaaehtoisten varassa. Vireään viikko-ohjelmaan voi kuulua muun muassa yhteislaulua, liikuntatuokioita, tietovisoja, bingoa ja keskustelukerhoja.

Vapaaehtoistoimintaan saa perehdytyksen, ja siihen voi ilmoittautua kuka tahansa, joka haluaa antaa vapaa-aikaansa muiden auttamiseen.

”Vapaaehtoisilla on Caritaksen toiminnassa erittäin suuri merkitys. Arvotamme valtavasti heidän panostaan”, Siikaluoma kiittää.

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 6/16. Kuva: Kari Tirkkonen


Teksti: Krista Korpela-Kosonen

Jaa sisältöä: