Ajankohtaista

Uutishuone

Miten koronakriisi vaikuttaa ravintoloiden ja Meira Novan toimintaan?

18.06.2020 | Novalainen vastaa

Koronapandemia aiheutti ravintola-alan toimijoille poikkeuksellisen haastavan kevään. Suunta on jo parempaan päin, ja hallituksen tekemät päätökset rajoitusten lieventämisestä on otettu ilolla vastaan. Meira Novan kaupallinen johtaja Arja Liimatainen luo katsauksen tilanteeseen kesäkuussa.

Miten koronapandemia vaikutti ravintoloiden toimintaan keväällä?                 

Poikkeustilanne on saanut ravintola-alan toimijat pohtimaan uusia toimintamalleja. Kriisi on osoittanut, että monet ovat ketterästi pystyneet sopeuttamaan toimintaansa, vaikka valtiovallan rajoitustoimet ovat olleet poikkeuksellisia.

Millaisia toimenpiteitä Meira Novalla tehtiin kriisin aikana?

Myös Meira Nova uudisti toimintaansa kriisin aikana. Järjestimme kuluttaja-asiakkaille mahdollisuuden ostaa foodservice-tuotteita Drive In -myyntitapahtumissa. Mahdollistimme näin turvallisen tavan ostaa edullisia elintarvikkeita suurpakkauksissa, ja vähensimme siten myös laskeneesta ravintolamyynnistä aiheutunutta hävikkiä.

Miten kesä on lähtenyt käyntiin?

Ravintoloiden saatua luvan avata ovensa muuhun kuin take away -myyntiin kesäkuun alussa näyttävät asiakkaat palanneen varsinkin terasseille. Ruoan myynti on alkanut melko varovaisesti.

Take away -ruokailu on luonnollisesti kasvattanut suosiotaan ja nähtäväksi jää, miten pysyväksi ja laajaksi ilmiö muodostuu. Päivittäistavarakaupassahan noutomyynti ja kotiinkuljetukset ovat nousseet uudelle tasolle, minkä trendin ennustetaan jatkuvan.

Miten kysynnän ennustetaan kehittyvän kesän aikana?

Kotimaan matkailun ennakoidaan olevan hyvin suosittua tänä kesänä, mikä kasvattanee kysyntää monin paikoin ravintoloissa, tosin turistien ja työmatkalaisten puuttuessa esimerkiksi hotelli- ja majoitusala kärsii edelleen tulevina kuukausina. Ravintolaruokailun ennustetaan kuitenkin lisääntyvän merkittävästi rajoitusten nyt höllentyessä.

Rajoitusten lievenemisellä  ja esimerkiksi noutopöytien sallimisella on suuri merkitys Meira Novan liiketoiminnalle.

Etätyötä jatkettaneen monissa yrityksissä vielä kesän yli, mikä heikentää henkilöstöravintoloiden näkymiä.

Miten kriisi on näkynyt tuotekohtaisessa myynnissä?

Kaikkien elintarviketuoteryhmien myynnit ovat kevään aikana laskeneet, mutta kysyntää on ollut monille non food -tuotteille, kuten kertakäyttöastioille sekä suojaus- ja hygieniatuotteille.

Elintarvikkeiden saatavuusnäkymät ovat edelleen pääosin hyvät joitain poikkeuksia lukuun ottamatta.

Arja Liimatainen
Kaupallinen johtaja
Meira Nova Oy


Jaa sisältöä: