Ajankohtaista

Uutishuone

Lapin lumoa ja maukasta ruokaa

28.11.2016 | Kuukauden kasvo

Lappilainen perheyritys Lomakeskus Seita hemmottelee kanta-asiakkaitaan pidetyillä pohjoisen mauilla. Salaisella reseptillä valmistuva poronkäristys täyttää päivällispöydän viikko viikon jälkeen.

Lomakeskus Seita Ylläksellä on Kurkkion suvun perheyritys, nyt jo kolmannessa sukupolvessa. Kaikki alkoi vuonna 1947, jolloin nykyisen toimitusjohtajan Pasi Kurkkion isovanhemmat Anja ja Eevert muuttivat Kittilästä Äkäslompoloon. Omakotitaloa rakennettiin vuonna 1950, jolloin helsinkiläiset olivat jo löytäneet Ylläksen maisemat. Ensimmäiset omakotitalossa majoittuneet vieraat olivat Oslon talviolympialaisiin valmistautuvia hiihtäjiä.

Pian majoitustilaa tarvittiin lisää, ja entiseen navettaan rakennettiin majatalo. Anja ja Eevert Kurkkio pyörittivät majoitustoimintaa vuoteen 1980 asti, jonka jälkeen Pasin vanhemmat ottivat vetovastuun. Pasi Kurkkio on vastannut Lomakeskuksesta 2000-luvun alusta lähtien yhdessä vaimonsa Jaanan kanssa.

Vuosien varrella Seitaa on kehitetty ja laajennettu voimakkaasti. Ensimmäisen sukupolven rakentamat majatalohuoneet ovat saaneet ympärilleen Seitahotellin, 11 mökin kylän sekä asiakkaita palvelevan savusaunan ja kodan.

”Seita on nyt sopivan kokoinen perheyritys. Emme ole lähiaikoina laajentamassa”, Pasi Kurkkio toteaa.

Monivuotiset kanta-asiakkaat

Kurkkion mukaan Seidalla on paljon uskollisia kanta-asiakkaita, jotka varaavat saman mökin tai hotellihuoneen samalle viikolle vuodesta toiseen. Tyytyväiset kanta-asiakkaat ovat Seidalle tärkeä markkinointivaltti.

”Varsinkin suomalaiset asiakkaat tulevat meille usein tuttavan suosituksesta. Ulkomaisten asiakkaiden tavoittamisessa tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat lisäksi matkatoimistot.”

Kiireisimmän sesongin aikaan talvikaudella Seita työllistää parikymmentä henkilöä, hiljaisempina kausina työvoimaa on vähemmän. Ravintola Seitapirtti on hiljaisina kesäviikkoina suljettu.

Seita satsaa ruokaan

Sesonkiaikaan ruoka on yksi Seidan vetovoimatekijä. Seitahotellin asiakkaille tarjotaan täysihoito eli kaikki päivän ateriat. Myös mökeissä majoittuvat voivat hyödyntää ravintola Seitapirtin palveluita.

Aamupalapöytään katetaan puuroa, paikan päällä leivottua leipää, leikkeleitä, kasviksia ja jokin tukevampi lämmin ruoka, jonka turvin jaksaa lähteä tutustumaan ympäröiviin luontoliikuntareitteihin.

”Täysihoidon valinneilla asiakkaillamme on mahdollisuus koota aamiaispöydästä mukaan päivän lounasleivät sekä lämpimät juomat termospulloon. Lounasta ei erikseen tarjota”, Kurkkio kertoo.

Päivällisen noutopöytä on runsas, ja se houkuttelee ruokailijoita myös muualta Ylläkseltä. Pidettyyn pöytään katetaan valikoima itse tehtyjä sillejä, 3-4 salaattia, keittoa sekä lämmin liha-, kala- ja kasvisruoka.

”Suunnittelemme ruokalajit sen mukaan, mistä päin majoittuvat vieraamme ovat. Eurooppalaisille lomailijoille maistuvat muun muassa kasvissosekeitot, mutta suomalaisten suosima lohikeitto on heille vieras asia”, kuvailee ravintola Seitapirtin vastaava kokki Satu Leppänen.

Suosikkiruokien salaiset reseptit

Poronkäristysiltoina Seitapirtissä on tungosta, kun herkkuruokaa haluavat syömään myös muut Ylläksen kävijät. Suosikkiruoka valmistuu talossa pitkään käytetyn salaisen reseptin mukaan.

”Varsinkin kanta-asiakkaat kyselevät meiltä usein ruokiemme reseptejä mukaan. Olemme kuitenkin päättäneet, että pidämme ne salaisina”, Leppänen hymyilee.

Leppäsen mukaan kasvava kiinnostus kasvisten käyttöä kohtaan näkyy Lomakeskus Seidassakin, sillä kasvisruokia kysellään entistä enemmän. Kasviksia suositaan Seitapirtissä runsaasti ympäri vuoden.

Hyvä ruoka on osa markkinointia

Meira Nova on Lomakeskus Seidan päätukku, ja sieltä tilataan muun muassa kuivatuotteet, maito ja maitovalmisteet sekä kasvikset. Tuoretta kalaa saadaan Pohjois-Ruotsista. Paikallisilta toimittajilta hankitaan muun muassa poronliha ja marjat.

”Pyrimme siihen, että kaikki päivän ruoat valmistetaan alusta alkaen itse. Puolivalmisteita emme käytä. Rieska ja muut leivät sekä makeat leivonnaiset leivotaan Seitapirtissä”, Leppänen sanoo.

Pasi Kurkkion mukaan hyvä, itse tehty ruoka on osa Lomakeskus Seidan markkinointia. Moni kanta-asiakas on vuosien mittaan löytänyt Seidasta lempiruokia, joita oman lomaviikon ruokalistalle toivotaan.

”Esimerkiksi kaalilaatikko, lohikeitto ja muut kalaruoat sekä poronkäristys ovat aina suosittuja”, Kurkkio kertoo.

Savusauna ja revontulet ovat elämyksiä

Matkailijoiden lisäksi Seita palvelee myös yritysryhmiä sekä perhejuhlien, kuten häiden ja syntymäpäivien, järjestäjiä. Juhlien viettäjille ruokatarjoilut suunnitellaan toiveiden mukaisesti. Usein pöytään toivotaan paikallisia pohjoisen makuja, kuten poroa, graavilohta, leipäjuustoa ja lakkoja.

Yritys- ja juhlaryhmät hyödyntävät usein myös Seidan tunnelmallista savusaunaa ja kotaa. Ne ovat tarvittaessa lisäpalveluna matkailijoidenkin käytössä.

”Etenkin ulkomaisille asiakkaillemme savusauna on odotettu elämys. Se sisältyy aina esimerkiksi joulun ja uuden vuoden majoituspaketteihimme”, Kurkkio täydentää.

Seidan vieraat tulevat matkailukeskukseen nauttimaan ennen kaikkea ympäröivästä pohjoisen luonnosta. Kesällä Ylläksen maisemat tarjoavat mahdollisuuksia vaikkapa patikointiin ja maastopyöräilyyn. Syksyn ruskan jälkeen siirrytään pikku hiljaa nauttimaan valkoisena hohtavista hangista. Maastohiihtolatuja Seidan ympäristöstä löytyy 330 kilometriä ja lumikenkäreittejä 55 kilometriä.

Revontulimatkailu on Kurkkion mukaan ollut viime vuosina kasvava trendi. Myös Seitaan saapuu varsinkin tammikuussa jonkin verran matkailijoita pelkästään revontulien takia.

”Kuluneiden kolmen talven aikana revontulia on ollut talviöinä todella paljon. Jos viipyy viikon Seidassa vieraana, melko varmasti näkee myös revontulia, kun vaan jaksaa pysyä hereillä yöaikaan” Kurkkio vakuuttaa.

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 8/16. Kuva Kaisa Siren


Teksti: Krista Korpela-Kosonen

Jaa sisältöä: