Ajankohtaista

Uutishuone

Ihanteellisen ruokahetken resepti

14.02.2018 | Kuukauden kasvo

Fazer haluaa mahdollistaa asiakkailleen päivittäisen ruokahetken, jossa toteutuvat odotukset herkullisesta ruoasta, viihtyisästä miljööstä ja onnistuneesta asiakaspalvelusta. Kaikki ravintolat uudistetaan kahden vuoden kuluessa.

Vain 48 prosenttia suomalaisista kokee ihanteellisen ruokahetken toteutuvan arjessa, kertoo Fazerin viime syksynä teettämä tutkimus. Ihanteelliselta ruokahetkeltä toivotaan rauhallisuutta, herkullista ruokaa ja viihtyisää ympäristöä. Ruokatalo pyrkiikin mahdollistamaan toivotunlaisen ruokahetken entistä useammalle arkiruokailijalle uudistamalla laajasti ruoka- ja ravintolapalvelunsa Suomessa.

Kaikki Fazerin noin 600 Suomessa toimivaa ravintolaa uudistetaan vuosien 2018-2019 kuluessa. Uudet Fazer Food & Co -ravintolat keskittyvät yritysten ja työpaikkojen ravintolapalveluun. Amica-ruokapalvelut huolehtivat pääsääntöisesti päiväkotien, koulujen, oppilaitosten ja ikääntyneiden palvelutalojen ruokatarjonnasta.

”Uudistuskierros on mittava. Ravintolat ja niiden ruoka, palvelu ja miljöö suunnitellaan entistä räätälöidymmin eri kohde- ja ikäryhmille. Haluamme, että asiakas tuntee joka kerta itsensä tervetulleeksi tuttuun lounasravintolaan, minun ravintolaan”, kuvailee Fazer Food Servicesin kehitysjohtaja Timo Paasonen.

Hyvän ruoan viihtymiskeskus

Ensimmäinen Fazer Food & Co -ravintola avattiin viime kesän lopulla Helsingin Sanomataloon. Avaran ja viihtyisän ravintolatilan tunnelma on lounasajan loppupuolella viipyilevän rauhallinen. Ruokailijat valitsevat paikkansa fiiliksen ja seurueen mukaan: on perinteisiä pöytäryhmiä, pehmoisia sohvia ja korkeampia baaripöytiä jakkaroineen. Erilaisia valaisimia on hyödynnetty monipuolisesti, valaistus on pehmeä ja rauhoittava.

Ravintolan Nordic Buffetissa on tarjolla muun muassa silakkapihvejä, paahdettuja hunajapunajuuria sekä mustikka-ruisvispipuuroa. Kasvisruokakonsepti Wicked Rabbit tarjoaa vaihtoehdoksi puutarhurin vuokaa, palsternakkasosekeittoa, tillimarinoitua perunasalaattia, paahdettua paprikaa, linssejä ja kauden salaattisekoitusta. Ruoat ovat näyttävästi esillä tarjoiluastioissa, somistuksessa on hyödynnetty esimerkiksi mustikanvarpuja ja kuusenoksia.

Vähän sivummalla on ihan oikea kahvila. Sen vitriinissä on esillä komeita kakkuja, tuoreita pullia ja piirakoita, täytettyjä sämpylöitä, tuorepuuroa ja hedelmäsalaattia, kerrosjogurtteja sekä vegaanisia myslipatukoita. Kahvilalla on oma leipuri, joka leivonnaiset pääosin valmistaa. Kahvilassa häärii lisäksi barista, joka tekee asiakkaan toiveiden mukaisia erikoiskahveja. Saatavilla on myös trendikkäitä terveysjuomia, kuten kurkumalattea ja punajuurikaakaota.

”Asiakasmäärämme on kasvanut uudistuksen jälkeen reilusti. Vastaanotto on ollut todella hyvä. Meillä käy noin 750 ruokailijaa joka päivä. Ravintolasta on tullut todellinen viihtymiskeskus”, sanoo ravintolapäällikkö Tuija Lundell.

Kasvisruokaa maistuu kaikille

Timo Paasosen mukaan Fazer Food Services haluaa ruokatarjonnallaan tukea asiakkaittensa hyvinvointia. Yrityksessä tutkitaan tällä hetkellä aktiivisesti sitä, miten päivittäinen ruokailu vaikuttaa vireyteen ja aivojen hyvinvointiin. Terveellisten valintojen tekemisestä on pyritty tekemään ruokailijoille entistä helpompaa. Fazer Food & Co -ravintoloissa se näkyy esimerkiksi runsaana ja monipuolisena kasvisruoka- ja salaattivalikoimana. Wicked Rabbit -konsepti perustuu kokonaan kasvisruokaan.

”Kasvikset tulevat olemaan ravintoloissamme isossa roolissa nyt ja jatkossa. Tavoitteemme on tarjota niin hyvää ja kiinnostavaa kasvisruokaa, että sitä haluavat maistaa nekin, jotka eivät kasvisruokaa muuten valitsisi”, Paasonen sanoo.

Sanomatalon Fazer Food & Co:ssa tavoitteen toteuttaminen on saanut vahvan alun.

”Kasvisruoan kysyntä kasvaa meillä koko ajan, sillä ihmiset hakevat uusia kokemuksia. Wicked Rabbit -kasvisruoissa asiakkaita miellyttää niiden yllätyksellisyys. Suosittuja ovat esimerkiksi kurpitsa-pinaattilasagne, punajuurihummus, munakoisopaistos ja tomaatti-pinaattitäytteiset cannellonit. Joka päivä tarjolla on lisäksi pieni juoma, terveysshotti, joka saa makunsa vaikkapa inkivääristä, lehtikaalista tai omenasta”, Lundell kertoo.

Paasosen mukaan vahva panostus kasviksiin näkyy myös Amica-ravintoloissa. Kouluruokailussa mukana on myös ruokakasvatuksen näkökulma. Sitä toteutetaan muun muassa ruokalistan sesonkiajattelulla.

”Koululounas on hyvä tapa tutustua kauden kasviksiin. Jokaisessa kouluruokailun Amica-ravintolassa hyödynnetään lisäksi kasvualustaa, jossa erilaisia yrttejä kasvatetaan. Se tarjoaa oppilaillekin mahdollisuuden päästä seuraamaan yrttien kasvatusta”, Paasonen kuvailee.

Kaikki alkaa kohtaamisesta

Fazerin ruoka- ja ravintolapalveluiden uudistukseen sisältyy laaja henkilöstön valmennusohjelma. Paasonen kertoo, että sen toteutus on aloitettu jo 1,5 vuotta sitten. Minun ravintolani -valmennuksen käyvät läpi kaikki työntekijät.

”Kyseessä ei oikeastaan ole koulutusohjelma, vaan jatkuva toimintamalli asiakkaiden kohtaamisessa. Haluamme jokaisessa asiakassegmentissämme kohdata asiakkaamme mahdollisimman hyvin. Ruokailuelämys syntyy paljolti ihmisten kohtaamisesta: siitä, miten huomioimme asiakkaan, miten tervehdimme ja hyvästelemme, miten hymyilemme kohdatessamme.”

Sanomatalon Fazer Food & Co:ssa hyvä kohtaaminen mahdollistetaan läsnäolon kautta. Ravintolan työntekijät ovat saatavilla siellä, missä asiakkaatkin.

”Vietän itse päivittäin lounasaikaan ainakin pari tuntia asiakkaiden parissa. Haluamme asiakkaittemme tuntevan, ettemme vain tarjoile ruokaa, vaan olemme täällä heitä varten. Kerromme tarjolla olevista ruoista ja vastaamme asiakkaitten kysymyksiin. Huomaavaisuus on pieniä tekoja. Esimerkiksi sitä, että muistaa kysyä asiakkaalta, miltä viime viikolla kotiin ostettu kakku maistui”, Lundell havainnollistaa.

Fazerilla aiotaan pitää huolta siitä, että päivittäiset asiakaskohtaamiset ovat jatkossakin merkityksellisiä. Enää ei riitä, että ruoka on nopeasti lautasella, vaan asiakas haluaa viihtyä päivittäisessä lounashetkessään.

”Nykyaikaiset ruoka- ja ravintolapalvelut eivät ole enää nopeaa muonitusta. Ruoan merkityksillä on monta tasoa”, Paasonen päättää.

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 1/18.


Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Tomi Setälä

Jaa sisältöä: