Ajankohtaista

Uutishuone

Fafa's tarjoaa street foodia asiakkaan makuun

03.04.2018 | Kuukauden kasvo

Laadukasta street foodia tarjoileva Fafa’s kasvoi seitsemässä vuodesta yhden miehen ravintolasta koko kansan pikaruokaketjuksi. Seuraavaksi Fafa’s tähtää maailmalle.


Kallion Fafa’sissa on letkeä tunnelma. Työntekijät häärivät tiskin takana musiikin pauhatessa taustalla. Rosoisen rento Fafa’s sopii Helsingin hipstereimmälle alueelle kuin nenä päähän. Seinältä löytyy oma ruokalista vegaaneille ja ruoan kyytipojaksi voi napata lasillisen kotitekoista limonadia.

Fafa’sin perustaja Doron Karavani kantaa keittiöstä pöytään lautasellisen falafeleja, salaatilla, tzatzikilla ja hummuksella höystettynä.

“Maista, minkälaista ruokaa meillä täällä on”, hän sanoo selvästi ylpeänä.

Falafelit ovat juuri sellaisia kuin niiden pitääkin olla: päältä rapeita ja sisältä mehevän pehmeitä. Tällaisia ei saanut Suomesta vielä kymmenisen vuotta sitten – siksi Karavani päätyi perustamaan Fafa’sin. Turkkilaisten kebab-paikkojen falafelit eivät olleet aivan sitä, mihin Israelissa kasvanut mies oli tottunut.

“Minun makuuni täydellisessä falafelissa voi maistaa yhdellä puraisulla rapeuden, pehmeyden, kikherneet, yrtit ja mausteet. Sellaisia ei löytynyt silloin Helsingistä.”

Karavani alkoi kehitellä omaa falafel-reseptiään silloisessa työpaikassaan Vegemestassa. Hänellä on selvästi ruoanlaitossa lahjoja – tosin hän itse suhtautuu asiaan vaatimattomasti.

“Ei ruoanlaitto ole mitään rakettitiedettä. Kun tiedät jonkun hyvän yhdistelmän, mikä toimii, voit alkaa sekoittaa aineksia yhteen ja etsiä erilaisia makuja. Niin minäkin rakensin Fafa’sin.”

Uusia makuja luvassa

Kun vuonna 2011 Iso-Robalta vapautui pieni liiketila, Karavani avasi siihen kolmen liikekumppaninsa kanssa ensimmäisen Fafa’sin.

“Ihan alussa ruokalistamme oli hyvin erilainen. Meillä oli falafelien lisäksi entrecoteeta ja wieninleikettä. Vähitellen aloimme panostaa kasvisruokaan”, Karavani sanoo.

Ravintolan alkuaikojen muistelu saa miehellä hymyn kasvoille.

“Se oli siistiä! Kehitimme annoksia yhdessä asiakkaiden ja työntekijöiden kanssa. Idea ravintolamme suosituimpaan annokseen falafel-halloumi-pitaan tuli suomalaiselta kaverilta. Kun huomasimme, että se myy hyvin, teimme lisää juustoannoksia”, Karavani sanoo.

“Yrittäjänä on hyvin tärkeää oppia kuuntelemaan, mitä ihmiset haluavat. Kun muokkasin annoksia asiakkaiden mieltymysten mukaan, sain huomata, että se todellakin toimii. Menestys tuli hyvin nopeasti.”

Fafa’s erottuu muista pikaruokaketjuista raikkailla mauillaan. Annoksista löytyy vaihtoehtoja niin kasvis- kuin lihansyöjillekin. Myös ruoka-aineallergiat on otettu huomioon: useimmat annokset saa halutessaan laktoosittomana ja gluteenittomana.

Fafa’sin makumaailma on saanut vaikutteita Lähi-idästä, mutta annokset on muovattu suomalaiseen makuun sopivaksi.

“Fafa’sin konsepti on syntynyt Iso-Roballa ja siksi se on erittäin suomalainen konsepti. Maut ovat hyvin mietoja, jos vertaa Lähi-itään. Pesto, juusto ja tzatziki sopivat hyvin pohjoismaiseen makumaailmaan”, Karavani kuvailee.

Alkuaikojen kokeilujen jälkeen Fafa’sin menu on pysynyt lähes muuttumattomana.

“Miksi vaihtaa sitä, mikä toimii? Moni asiakas tilaa kuitenkin aina sen oman suosikkiannoksen ja harva käy meillä ihan joka päivä”, Karavani sanoo.

Karavani on kuitenkin jälleen kuunnellut asiakkaiden toiveita tarkalla korvalla ja tänä keväänä listalle on luvassa uusia makuja.

Yrittäjä henkeen ja vereen

Karavani on aina ollut yrittäjähenkinen. Hän jätti 15-vuotiaana koulun kesken ja meni töihin torimyyjäksi silloisessa kotikaupungissaan Tel Avivissa Israelissa.

Suomeen hän päätyi reilu 15 vuotta sitten rakastuttuaan suomalaiseen naiseen. Vieraassa maassa ja kulttuurissa ilman suomen kielen taitoa yrityksen perustaminen tuntui ainoalta vaihtoehdolta saada arki rullaamaan.

“Ulkomaalaisena ei ollut kovin helppoa päästä sisälle suomalaiseen yhteiskuntaan. Se motivoi minua aloittamaan oman bisneksen”, Karavani sanoo.

Karavanin ensimmäinen yritys Gastronautti kuljetti ravintoloista ruokaa kotiin Woltin ja Foodoran tapaan. Bisnes pyöri ensimmäiset pari vuotta hyvin, mutta kaatui sitten talousvaikeuksiin. Karavanilla ei ollut vielä silloin kokemusta ison toiminnan pyörittämisestä.

Fafa’sin kanssa kävi toisin, Karavanilla on nyt 240 alaista. Ensin Fafa’sin ottivat omakseen hipsterit, sitten paikalle löysivät ravintola-alan pioneerit – sen jälkeen koko kansa.

Pari vuotta sitten Fafa’s alkoi laajentaa pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen franchising-periaatteella. Nyt ravintoloita on jo 21 ja määrän on tarkoitus tuplaantua vuoden loppuun mennessä, kun myös S-ryhmän osuuskaupat alkavat viedä Fafa’sia maakuntiin.

Niin moni asia on muuttunut, että Karavanista tuntuu hassulta ajatella, että Punavuoren Fafa’s, josta kaikki lähti, on vieläkin olemassa.

“Loimme Fafa’sin ja sen annokset täysin spontaanisti. Vasta myöhemmin tajusimme, että olemme luoneet jotain sellaista, minkä voi monistaa.”

Karavani kertoo inspiroituvansa nykyään McDonaldsin ja Subwayn kaltaisista paikoista – ei niiden tarjoaman ruoan takia, vaan konseptin.

“Niitä on satoja ja ne ovat kaikkialla.”

Hän korostaa, että Fafa’s kilpailee aivan eri kentällä kuin hampurilaisketjut.

“Fafa’s on uniikki. Ruoka ja maut ovat omaperäisiä. Emme halua kopioida mitään, vaan ennemminkin tulla kopioiduksi.”

Markkinointikanavana puskaradio

Fafa’sin suosiosta kertoo paljon se, ettei sen ole koskaan tarvinnut mainostaa itseään. Sana herkullisista pitaleivistä on kulkenut itsestään asiakkaalta toiselle. Alkuperäisen liikeidean mukaan ravintoloissa valmistetaan kaikki annokset paikan päällä itse tuoreista raaka-aineista ilman oikotietä – ja sen maistaa lopputuloksesta.

Käsillä tekeminen tuo kuitenkin haasteita ravintolaketjun laajentuessa.

“Vaikeinta on saada ihmiset tekemään sitä, mitä haluat niiden tekevän. Ihmiset ovat erilaisia ja kaikki tekevät asiat hieman eri tavalla”, Karavani sanoo.

Ravintoloiden laatu pyritään pitämään korkealla muun muassa mysteerishoppaajien avulla.

Kun Suomi on valloitettu, Karavani tähtää maailmalle. Tänä vuonna Tallinna ja Tukholma saavat ensimmäiset Fafa’sinsa.

“Kymmenen vuoden päästä haluan, että Fafa’s on niin monessa maassa kuin mahdollista. Näen, että Fafa’sille on kysyntää pikaruokakentällä. Maailma muuttuu ja sen mukana myös ruokatrendit. Me haluamme olla aallonharjalla viemässä terveellistä kasvisruokaa maailmalle.”


Teksti: Jenni Uusilehto
Kuva: Tomi Setälä

Jaa sisältöä: