Ajankohtaista

Uutishuone

Ravintola-alan ammattilaiseksi oppimassa

08.08.2017 | Kuukauden kasvo

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu kouluttaa sekä nuoria että aikuisia osaajia matkailu-, ravintola- ja cateringalan tehtäviin. Yhteydet työelämään ovat tiiviit koko opintojen ajan. ”Kehitämme jatkuvasti uusia yhteistyötapoja alan yritysten kanssa”, koulutuspäällikkö Anne Haapalehto kertoo.

Ammattitaitoisille kokeille ja tarjoilijoille on nyt työelämässä kysyntää. Siksi alan ammatillinen koulutus kiinnostaa jatkuvasti sekä nuoria että aikuisia opiskelijoita. Näin sanoo matkailu-, ravitsemis- ja talousalan koulutuspäällikkö Anne Haapalehto Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta.

”Sekä alan kesätyöpaikkoja että työllistymismahdollisuuksia opintojen jälkeen löytyy nyt hyvin. Myös oppisopimuspaikkoja on tällä hetkellä tarjolla enemmän kuin vielä viisi vuotta sitten”, Haapalehto kertoo.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa opiskelee vuosittain noin 18 000 opiskelijaa 20 toimipisteessä Tampereen ja Pirkanmaan alueella. Suoritettavia perustutkintoja on tarjolla 34, ammattitutkintoja 30 ja erikoisammattitutkintoja 14.

Matkailu-, ravitsemis- ja talousalaa opiskelee noin 650 nuorta ja 250 aikuista opiskelijaa. Suoritettavaksi tutkinnoksi voi valita esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja cateringalan tai matkailualan perustutkinnon. Tutkinnoista voi valmistua kokin, tarjoilijan, vastaanottovirkailijan ja matkailupalvelujen tuottajan ammattiin. Jo työelämässä olevia aikuisopiskelijoita kiinnostaa perustutkintojen lisäksi myös ammattitaitoa syventävä kouluttautuminen, kuten majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen tai dieettikokin erikoisammattitutkinto.

Tiiviit yhteydet työelämään

Matkailu- ja ravitsemisalan opinnoista siirrytään töihin sekä julkiselle sektorille että foodservice-alan yrityksiin. Yhteydet työelämään ovat tiiviit koko opiskeluajan. Opintoihin sisältyy säännöllisesti työssä ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

”Kehitämme koko ajan uusia tapoja tehdä yhteistyötä työelämän kanssa. Meillä on yhteistyöyrityksiä, joissa opettaja on ympärivuotisesti läsnä opiskelijaryhmän kanssa. Opiskelijat osallistuvat päivittäiseen työhön ja ovat mukana järjestämässä esimerkiksi erilaisia tapahtumia, kokouksia ja konferensseja”, Haapalehto kuvailee.

Ravitsemisalan arkeen tutustutaan lisäksi Tredun omissa opetusravintoloissa, joissa opiskelijat harjoittelevat käytännön töitä heti ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien. Opetusravintolat keskittyvät lounastarjoiluun, mutta niissä pääsee harjoittelemaan myös kokous- ja tilaustarjoilujen tekemistä.

Asiakaspalvelu on ammattitaito

Työelämä edellyttää ammattiin valmistuvilta kokeilta vahvoja perustaitoja raaka-aineiden tuntemuksessa ja käsittelyssä. Ravintolaan työhön suuntavan kokin on oltava taitava veitsen käsittelijä, julkisissa ruokapalveluissa taas on hallittava erilaisten keittiölaitteiden tehokas ja taloudellinen käyttö.

Tarjoilijaksi valmistuvan on tunnettava erilaiset tarjoilutekniikat ja kattaukset. Myös kiinnostusta viineistä odotetaan sekä ainakin perustason viinitietämystä, jota voi työpaikalla edelleen kehittää.

”Sekä kokin että tarjoilijan ammatissa tarvitaan lisäksi hyviä asiakaspalvelutaitoja. Työelämän vaatimuksissa korostuu entistä enemmän myös oikea ja sopiva asenne, joka ilmenee työpaikalla esimerkiksi yhteistyötaitoina ja kiinnostuksena omaa työyhteisöä kohtaan”, Haapalehto sanoo.

Kansainvälisyyttä ja kilpailutoimintaa

Kansainvälisyys on Tredussa vahva osa opintoja. Opiskelijoita kannustetaan suorittamaan vaihtojaksoja tai työssäoppimista ulkomailla mahdollisuuksien mukaan. Yhteistyömaita ovat muun muassa Ranska, Italia, Saksa, Espanja ja Hollanti sekä Kiina ja Japani.

”Kansainvälinen opiskelijavaihto on lisääntynyt kymmenen viime vuoden aikana huomattavasti. Tänä keväänä matkailu-, ravitsemis- ja talousalan opiskelijoista noin 50 lähti ulkomaille vaihtoon. Meille Treduun tulee vastavuoroisesti opiskelijoita muista maista. Vaihtomahdollisuus koskee opiskelijoiden ohella myös henkilöstöä”, Haapalehto kertoo.

Tredun opiskelijat osallistuvat aktiivisesti sekä kotimaisiin että kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin. Viime vuoden lopulla Tredun hotellialan opiskelija oli mukana Göteborgissa järjestetyssä EuroSkills 2016 -kilpailussa. Ammattitaidon Taitaja 2017 SM-kilpailut käytiin toukokuussa Helsingissä.

”Ammattitaitokilpailut motivoivat opiskelijoita kehittämään omaa ammattitaitoaan huippuunsa. Valmennuksessa olevat opiskelijat pääsevät suorittamaan työssäoppimista alan huippupaikkoihin ja kilpailuissa menestyminen vaikuttaakin yleensä myönteisesti opiskelijan työllistymiseen.”

Oppia yrittäjyyteen

Tredussa halutaan antaa opiskelijoille valmiuksia myös yrittäjyyttä varten. Perusopintojen jälkeen yrittäjyystaitoja voi halutessaan syventää valinnaisilla kursseilla. Opintojen puitteissa on mahdollista perustaa pienimuotoisesti oma Nuori Yrittäjyys -yritys, joka mahdollistaa liikeidean ja toiminnan testauksen käytännössä.

”Matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijat ovat tehneet oman yrityksensä kautta esimerkiksi tilaus- ja tarjoilukeikkoja. Voimme tarjota myös oppilaitoksen tiloja käyttöön tilausruokien valmistusta tai vaikkapa kahvilan pyöritystä varten”, Haapalehto kertoo.

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 6/17.

Tutustu Nova-lehteen täällä!


Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Laura Vesa

Jaa sisältöä: