Ajankohtaista

Uutishuone

Opiston ravintolassa maistuu kotiruoka

15.04.2021 | Kuukauden kasvo

Seurakuntaopiston Järvenpään kampuksella sijaitsevassa Ravintola Yolandassa näkyvät asiakasyrityksen perinteiset arvot. Vastuullisuus korostuu niin hävikin hallinnassa kuin henkilöstöjohtamisessa. Toisaalta katse on tiukasti tulevaisuudessa ja tilauspalveluiden kehittämisessä.

Ravintola Yolanda sijaitsee Seurakuntaopiston kampuksen sydämessä Tuusulanjärven rannalla. Nimensä ravintola on saanut alueen ensimmäisen rakennuksen rakennuttajan Otto E.A. Hjeltin (1823 - 1913) Yolanda-vaimolta. Otto Hjeltiä on tituleerattu Suomen lääketieteen isäksi. Myöhemmin rakennetussa rakennuksessa, jossa ravintolakin sijaitsee, on asunut Emil Nestor Setälä (1864 - 1935), joka oli kielen ja kansanrunouden tutkija, poliitikko ja valtioneuvos. Emil ja Otto ovat edelleen läsnä Ravintola Yolandassa, josta löytyy heidän mukaansa nimetyt kabinetit.

Ravintola Yolandaa pyöritettiin alkuun Seurakuntaopiston voimin, ja sittemmin siitä ovat vastanneet erilaiset toimijat. Arkea Oy:n vastuulle ravintola siirtyi heinäkuussa 2020. Palveluesimies Joonas Viljasen mukaan ravintolan sijainti Seurakuntaopiston kampuksella näkyy erityisesti toiminnan arvoissa.

”Yhteisvastuu ja kirkon arvot näkyvät päivittäisessä toiminnassa asiakkaan toiveesta. Näitä arvoja ovat esimerkiksi yhdenvertaisuus ja vastuullisuus, johon kuuluu vastuu niin henkilöstö- kuin ympäristöasioissa.”

Yolanda palvelee Seurakuntaopiston 350 opiskelija-asiakkaan ja henkilökunnan lisäksi ulkopuolisia ryhmiä ja kurssilaisia, joita on vaihteleva määrä kymmenestä aina 120 henkeen. Alueella toimii myös paljon yhdistyksiä, joiden tarpeisiin pyritään vastaamaan.

”Meillä on hyvä yhteistyö tontilla toimivien yhdistysten kanssa. Näiden ruokatilaukset hoidetaan hyvässä yhteisymmärryksessä. Suunnitelmallisuus on tässä tärkeää: 50 henkeäkin on jo semmoinen määrä uusia asiakkaita, että se vaikuttaa päivän kuvioon”, Viljanen kertoo.

Ravintolasalin lisäksi ruokaa toimitetaan alueelle eri rakennuksiin, ja asiakkaisiin kuuluu myös useita päiväkoteja lähialueelta.

Kotiruokaa ja teemapäiviä

Yolandassa päivittäinen lounasruoka on perinteisen oloista kotiruokaa - asiakkaiden suosikkeihin lukeutuvat muun muassa kalapuikot ja kahvilan puolella itse paistetut munkit. Aina on kuitenkin tarjolla myös vaihtoehto, jossa on vähän twistiä: maustetta tai muuta erikoisuutta, joka herättää mielenkiinnon.

”Ruoat ovat tästä huolimatta aina nimestä tunnistettavia. Rakennamme ruokalajit niin, että asiakkaat pystyvät arvioimaan, mitä niiden maulta voisi odottaa.”

Kirkolliset juhlapyhät näkyvät myös ruokalistoilla.

”Jos niiden mukana tulee jotain teemaa tai perinneruokaa, pyrimme niitä noudattamaan ja ottamaan mukaan listalle. Kuuntelemme tässäkin asiakkaan toiveita.”

Viljanen on pyörittänyt toimintaa lähes vuoden, ja omiakin teemaviikkoja ja -päiviä on jo ehtinyt muodostumaan. Niitä ovat olleet esimerkiksi hävikkiviikko ja ympäristöviikko.
 
Hävikin vähentäminen on otettu myös osaksi päivittäistä toimintaa tarjoamalla asiakkaille mahdollisuuden ostaa lounaalta ylijäänyttä ruokaa mukaan kotiin. Arkean muissakin ravintoloissa käytössä oleva konsepti on havaittu toimivaksi.

”Se toimii ihan kivasti. Hävikkiannoksia menee säännöllisen epäsäännöllisesti riippuen siitä, miten paljon asiakkaita on kampuksella paikalla ja ketkä ovat etänä, ja toisaalta mitä on ruokana. Opistolla oleva henkilökunta on meillä suurin asiakasryhmä tämän tuotteen kohdalla.”
 
Viljasen mukaan hävikkiruoan tarjoaminen on ollut kevyt vaihtoehto take awaylle verrattuna kuljetuspalveluiden mukaan ottamiseen.

Mukaan otettavat tuotteet tulevaisuutta

Jatkossa Viljanen haluaisi kehittää erityisesti Yolandan tapahtuma- ja tilauspalveluita. Esimerkiksi pikkujoulukaudella tarjolla olivat Viljasen suunnittelemat pikkujouluboksit.

”Varsinkin kampusalueen työntekijät ottivat tämän varsin hyvin vastaan. Se oli heille mieluinen, kun ei voinut järjestää yhteisiä juhlia. Boksin avulla oli kiva pitää etäpikkujouluja, kun kaikilla oli samat herkut edessä ja voitiin yhdessä fiilistellä.”

Pikkujoulubokseihin Viljanen yhdisteli hyväksi todettuihin resepteihin ruokalajeja, joita viilattiin Yolandan käyttöön sopiviksi. Hänen mukaansa mukaan otettava boksi oli koronan keskelle sopiva tarjoilu.

”Uskon, että tällaiset mukaan otettavat tuotteet ovat tätä päivää ja myös tulevaisuutta. Ne voisivat hyvinkin olla myös tulevaisuudessa osa meidän palvelutarjontaamme.”

Kaikkea voi ja saa tehdä

Viljasen lisäksi Yolandassa työskentelee yksi vuorovastaava ja seitsemän työntekijää, jotka toimivat päivästä ja toimenkuvasta riippuen erilaisissa tehtävissä.

”Korona on tietysti tässäkin vaikuttanut niin, että muutama työntekijä on siirretty yhtiössä hetkellisesti toiseen toimipaikkaan, mutta noin oletuksena meitä on täällä noin kymmenen henkeä.”

Palveluesimiehenä työskentelevän Viljasen työpäivä täyttyy erilaisista taustatehtävistä.

”Talousasiat kulkevat minun kauttani, samoin henkilöstöjohtaminen ja -suunnittelu. Toisaalta ruoan valmistaminen tiskaamiseen asti on myös omalla tontilla. Kaikkea voi ja saa tehdä.”

Viljanen vastaa myös tilaus- ja juhlamenusuunnittelusta. Hän aloitti ekstrahommien tekemisen keittiöissä jo ammattikouluaikoina, ja on ollut vuodesta 2007 kokoaikaisesti töissä ruoan parissa.

”Aloitin liikennemyymälätyöntekijänä Keski-Suomessa, ja siitä olen erinäisten paikkakuntien ja tehtävien kautta edennyt keittiöpäälliköksi asti, missä olin viimeisimpänä ennen tähän tehtävään siirtymistä.”

Palveluita vauvasta vaariin

Viljanen kehuu Arkean ruokalistaosaamista. Hänen mukaansa yritys antaa hyvin raamit, joiden puitteissa toimia. Lisäksi kunkin toimipisteen sopimus asiakasyrityksen kanssa määrittää toimintaa.

”Arkea antaa meille mahdollisuuden ja vapauden toimia parhaaksi näkemällämme tavalla tukien siinä samalla: sieltä voi kysyä neuvoja ja mielipiteitä ja saada tukea päätöksiin, joita ei pysty tai halua tehdä yksin”, Viljanen kertoo.

Ketjun tuki on aina taustalla, mutta kädestä ei pidetä kiinni. Ravintoloita on hyvin erilaisissa ympäristöissä, minkä vuoksi luotetaan siihen, että kohteen esimiehet ja työntekijät ovat oman paikkansa ammattilaisia.

Arkea tarjoaa ruokapalveluiden lisäksi siivous-, toimitila- ja talotekniikkapalveluita. Päätoiminta-alue on Turun seudulla, mutta toimintaa on aina Vaasan korkeudelle sekä Kouvolaan ja Mikkeliin asti. Ruokapalveluita on tarjolla niin sanotusti vauvasta vaariin. Yolandankin asiakkaisiin kuuluvat päiväkodit ovat iso asiakasryhmä koko yhtiön tasolla.

”Siitä edelleen koulupuolella on peruskoulusta opistoasteelle asti toimintaa ja toisaalta vanhuksille hoivapalveluita. Yhtiöllä on myös kaikille avoimia ravintoloita.”

Juttu on julkaistu Novan numerossa 2/21.
Nova-lehti


Teksti: Laura Hujanen
Kuva: Laura Hujanen

Jaa sisältöä: