Ajankohtaista

Uutishuone

Kaupungin katolla

28.05.2021 | Kuukauden kasvo

Ainutlaatuinen näköala on yli 70-vuotiaalle klassikkoravintolalle vetovoimatekijä, joka puhuttelee kävijöitä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Ravintolan ikkunoista avautuvat avarat näkymät yli Helsingin katujen ja kattojen. Ravintola 10. Kerros on funkkisklassikko, joka on sijainnut samalla paikalla helsinkiläisen hotelli Vaakunan katolla jo vuodesta 1947 saakka – tosin välillä erinimisenä ja erilaisilla liikeideoilla.

Reilun 70 vuoden aikana kaupungin katolla on nähty missejä, rocktähtiä, presidenttejä ja suurlähettiläitä, nautittu Suomen ensimmäiset Coca Cola- ja lonkerojuomat, katettu suosittuja katkarapupöytiä ja pidetty diskoiltoja.

Hotellin ja ravintolan sisutuksineen suunnitteli alun perin arkkitehti Erkki Huttunen, jota pidetään yhtenä suomalaisen funktionalismin uranuurtajista. Viime vuonna ravintolan tilat uudistettiin talon alkuperäistä funkkistunnelmaa kunnioittaen.

Hotellinjohtaja Satu Näsärö kertoo, että ravintolan uudistus on osa Original Sokos Hotel Vaakunan kokonaisvaltaista uudistustyötä, joka käynnistyi keväällä 2018. Uudistettu ravintola ja lounge avautuivat syyskuussa 2020, juhlatilat lokakuussa, kokoustilat ja näköalasauna marraskuussa.

”Ravintolan alkuperäinen henki on säilynyt uudistuksen myötä, mutta tiloihin on tuotu lisää avaruutta, vaaleutta ja vehreyttä. Näkymät ikkunoista on aiempaa esteettömämmät. Ihanat yksityiskohdat, kuten Paavo Tynellin klassikkovalaisimet, pääsevät selkeissä tiloissa ihan uudella tapaa esille”, Näsärö kuvailee.

Vuodesta toiseen tuttuun ravintolaan

Ravintola 10. Kerroksen ovet ovat normaalisti avoinna varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan saakka. Aamuisin katetaan runsas buffetaamiainen hotelli Vaakunan asiakkaille ja muille kaupunkilaisille. Päivällä ravintolaan saavutaan lounaalle ja kokoustamaan, iltaisin syömään, drinkille tai vaikkapa näköalasaunaan saunomaan. Keväästä syksyyn ravintolan vetonaula on terassi avarine Helsinki-maisemineen.

”Vastaavalla sijainnilla ei ole Helsingissä toista ravintolaa. Olemme historiallisessa tilassa, ja sen pystyy aistimaan. Tilamme mahdollistavat kaikille kaikkea. Meillä onnistuu yhtä lailla kahden henkilön lounas kuin myös 500 henkilön juhlatilaisuudet”, sanoo ravintolapäällikkö Hanna Korelin.

Ravintolan pitkä historia näkyy myös sen asiakaskunnassa. Varsinkin vapun ja äitienpäivän kaltaiset juhlat erikoiskattauksineen houkuttelevat vuodesta toiseen ravintolaan samoja perheitä ja seurueita. Monet asiakkaat kertovat mielellään, jos ravintolassa on tapahtunut jotakin heille merkittävää, kuten puolison ensikohtaaminen tai kosinta.

”Kuulemme paljon tarinoita, että meillä on käyty jo yli 40 vuotta. Meille on luottamuksen osoitus, että samat asiakkaat saapuvat yhä uudestaan”, sanoo keittiöpäällikkö Jukka-Pekka Kovanen.

Vegaaninen menu on nouseva suosikki  

Kovasen mukaan ravintolan pitkä historia on tarjonnut inspiraatiota myös ruokalistasuunnittelulle. Listalle on nostettu sekä klassikkoannoksia että uudempia tuttavuuksia. 1980-luvulla Vaakunan katkarapupöytä oli ilmiö ja suuressa suosiossa. Niinpä katkaravuilla on edelleen paikkansa ruokalistalla. Nyt niitä tarjoillaan savustettuna sekä katkarapuskagenina saaristolaisleivän kanssa.

”Katkaravut myyvät edelleen hyvin. Ne kuuluvat tähän paikkaan”, Kovanen sanoo.

Klassikoihin lukeutuvat myös lohikeitto ja pippuripihvi, jotka valmistetaan perinteisten reseptien mukaan.

”Myös kasvisruoalle on yhä enemmän kysyntää, mutta varsinaisia kasvisruokaklassikoita on vielä aika vähän. On mielenkiintoista seurata, millaisista kasvisruoista tulee ajan myötä klassikoita”, Kovanen pohtii.

10. Kerroksessa on tarjolla myös vegaaninen menu, joka on syksystä lähtien ollut yksi asiakkaiden suosikki.

Paljon paikallisia makuja

Sesongit ovat vahvasti läsnä 10. Kerroksen ruokalistalla. Perinteisesti suosittuja ovat olleet muun muassa tammi-helmikuun blinisesonki ja huhtikuun parsa-aika.

 ”Kevään myötä avautui myös terassimme, joka on ehdottomasti yksi meidän valttikorttimme. Siellä viihdytään pitkälle syksyyn vilttien ja toppatakkien kanssa”, Satu Näsärö kertoo.

Original Sokos Hotel Vaakunan asiakkaille ravintola 10. Kerros tulee tutuksi ennen kaikkea aamiaisravintolana. Näsärö uskoo, että ravintolan ainutlaatuiset Helsinki-maisemat voivat olla yksi peruste sille, että hotellivieraat päättävät majoittua juuri Vaakunaan. 10. Kerroksen aamiaiselle ovat tervetulleita kuitenkin muutkin kuin hotelliasiakkaat.

Aamiaisella nautitaan paljon paikallisia makuja, kuten oman talon hilloja, lähileipomon perunarieskoja ja nurmijärveläisen Grannin tilan kaurapuuroa. Pekonille ja munakokkelillekin on hyvällä aamiaisella edelleen paikkansa, mutta niiden vastapainoksi ihmiset kaipaavat myös vitamiinishotteja ja runsasta kasvis- ja hedelmävalikoimaa.

”Ihmiset ovat yhä enemmän tietoisia siitä, mitä he haluavat syödä ja miksi. Terveysajattelu näkyy myös aamiaisella”, Korelin toteaa.

Luottavaisin mielin kohti tulevaa

Satu Näsärön mukaan ravintola 10. Kerros on tärkeä osa Original Sokos Hotel Vaakunan kokonaisuutta.

”Sen huomasi erityisesti viime vuonna, kun ravintola oli uudistustöiden vuoksi suljettuna. Hotelliasiakkaalle ravintola merkitsee helppoutta ja sujuvuutta, kun illallisellekin pääsee poistumatta rakennuksesta.”

Näsärö kertoo, että sekä Original Sokos Hotel Vaakunassa että ravintola 10. Kerroksessa on mukauduttu koronapandemian mukanaan tuomaan uudenlaiseen arkeen, jota erilaiset rajoitukset ja suositukset määrittelevät.

”Toiminnot pyörivät, mutta asiakasmäärät ovat olleet pienempiä, sillä esimerkiksi turvavälit täytyy ravintolassa huomioida.”

Hanna Korelinin mukaan ravintola 10. Kerroksessa odotetaan silti luottavaisin mielin tulevaa.

”Vaikka vuosi on ollut alalla haastava, meillä on edelleen vahva usko huomiseen”, Korelin sanoo.

Kuvassa vasemmalta oikealle Satu Näsärö, Jukka-Pekka Kovanen ja Hanna Korelin.
Juttu on julkaistu Novan numerossa 3/21.

Nova-lehti

 


Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Tero Honkaniemi

Jaa sisältöä: